Quarantine

|

Yönetmen: John Erick Dowdle
Senaryo: Drew Dowdle, John Erick Dowdle
Yapım: 2008 ABD Süre: 103 Dakika
Oyuncular: Jennifer Carpenter, Steve Harris, Jay Hernandez, Greg Germann



Bir reality şov çeken Angela ve kameramanı bir akşam, bir grup itfaiyecinin peşine takılır. Bir yardım çağrısıyla daldıkları apartmanda kudurmuş zombilerle karşılaşırlar.


İspanyol zombi filmi [Rec]‘i 2008 yılının en iyi korku filmlerinden saymak üzereydik ki, filmin Hollywood sürümü karşımıza çıktı. Yapımcılar neyin peşinde? En hızlı yeniden çevrim madalyasının mı? Yapımcı şirket Columbia, [Rec]‘in yeniden çevrimini, kesinlikle Cloverfield’in reality-korku katarındaki doğal devamı olarak görüyor. Bu yüzden ‘zombi vebası’ janrı bir şablon olarak ele alınıp aktüel kameranın doğrudanlığıyla görselleştirilmiş.


Yeniden çevrimin nasıl bu kadar çabuk kotarıldığına şaşmamak gerek. Çünkü film, çekimlerinden kurgudaki sıçramalara kadar orijinalinin ikizi. Hatta olayın geçtiği apartman bile aynen kopyalanmış. Karantina’nın buna rağmen tiksinç ve tırnak kemirten bir film olmayı başarması, kaynağının gücünden kaynaklanıyor. Bu, en çok ses tasarımında görülüyor. Siren ve helikopter sesleriyle 11 Eylül sonrası panik atmosferi ses bandında elle tutulur biçimde inşa edilmiş.



Gizli otoritelerin halkın önüne barikat kurması konsepti, ABD’de son dönemde yükselen milliyetçiliğe gönderme yaparak, öykünün İspanya’dan ABD’ye taşınmasına bir mazeret yaratıyor. Yine de dürüst olursak, Dowdle o kadar kopyacı davranmış ki, bir yönetmenden çok, başkasına yaptırdığı ödevi öğretmenine kakalamaya çalışan bir öğrenciye benziyor.


Kabul etmek gerekir ki, [Rec]‘in kendisi de pek nevi şahsına münhasır bir yapıt sayılmazdı. [Rec], Romero filmlerine bir saygı duruşuyla, Blair Cadısı ve Evil Dead’in garip bir karışımıydı. Filmdeki etkiyi yaratansa, bütün bu zombi dehşetini inanılır kılan acımasız belgesel üslubuydu. Senaryodaki ani ölümler ekipten bile saklanarak doğal bir panik havası yaratılmıştı. Bu kendiliğindenlik duygusu ‘çeviride’ kaybolmuş: Ekipman fazla profesyonel, dehşet sahneleri fazla sinemasal ve oyunculuklar asla yeterince gerçekçi değil. Filmin keskin kenarları, Hollywood cilasıyla parlatılarak yok edilmiş. Bu durumda şu soru akla geliyor: Bir reality korku filmini ‘düzgün’ şekilde yeniden çekmek işin özüne aykırı değil mi?


http://www.sonypictures.com/homevideo/quarantine



Kaynak: devilboy >>

0 yorum: