Naboer

|

Yönetmen: Pål Sletaune
Senaryo: Pål Sletaune
Yapım: 2005 Danimarka, İsveç, Norveç Süre: 75 Dakika
Oyuncular: Kristoffer Joner, Anna Bache-Wiig, Cecilie A. Mosli



Senaryonun gerektirdiği şekilde kısıtlı mekan kullanımı ile film yapmak bir yönetmene çok ağır sorumluluklar yükler. Aynı zamanda oyuncuların da işi zordur. Naboer, bu ağır sorumlulukların altında ezilmeden alnının akıyla üstesinden gelmiş bir film.


Kuzey Avrupa’nın soğuk iklimini andıran film, Kafkavari atmosferi ile izleyicisini soğuk duş etkisi altına alıyor. Süresi 75 dakika kadar olan Naboer, görsel ve psikolojik olarak oldukça huzursuz edici sahnelere sahip. İzleyicilerin ortak görüşü, bu huzursuzluk yoğunlaşmasının en çok sert erotik sahnesi ile olduğu yönünde. Sanırım sadece bu sahne sebebi ile film 18 yaş üzeri uygundur şeklinde lanse ediliyor.


Konuyu kısaca özetleyecek olursak, kız arkadaşı tarafından terk edilen John kapı komşuları Anne ve Kim ile tanıştıktan sonra tuhaf olaylar yaşamaya başlar. Psikolojik yıkım içinde olan John bir yandan kızlardan birinin aşırı ilgisini görürken, diğer yandan tarif edemeyeceği şekilde komşularından dolayı huzursuz olmaktadır. Tüm bunlara anlam yüklemekte zorlanan John’un hayatında sorunlu benliğinin işlevi her şeyin daha çok karışmasına neden olacaktır. Film, izleyeni de tıpkı John gibi gerçeğin ve hayalin arasındaki ince çizgide bir kayboluşa sürükler. Çok derin psikanalitik analizlere girmeden, sürreal anlatımını belirgin şekilde işaretlemeden ağır fakat emin adımlarla ilerler film, kısa süresinin avantajı ile.


Gişe kaygısı olan diğer türdeşlerine göre oldukça mağrur fakat naif bir duruşu vardır filmin. Bu kasvetli mütevaziliğin yanında çok sert sahnelerin oluşturduğu ironik uyum filmi hem sıra dışı hem izlenilebilir kılar, olanca huzursuzluğuna rağmen. Dağınık dikkatle izlenmediği takdirde, fazlasıyla ipucu bulmanın mümkün olduğu filmin kasvetiyle sizi büyüleyebileceğine eminim. Konu bilindik senaryolara benzese de, mekan ve ışık çalışmalarındaki özen, güçlü oyunculuklar filmi çok özel kılmış. Aksiyon, gore yada hortlaklı hayaletli filmler arıyorsanız uzak durun, ancak David Lynch sinemasına yakınlık duyuyor ve onun sinemacılığına teğet geçen bir film istiyorsanız ‘Naboer’ tam size göre..


Melisa Aydın



Kaynak: devilboy >>

0 yorum: