John Carpenter’s Christine

|

Yönetmen: John Carpenter
Senaryo: Stephen King (Kitap), Bill Phillips
Yapım: 1983 ABD Süre: 110 Dakika
Oyuncular:Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky, Harry Dean Stanton


O, önce size sahip olur sonra da mahveder. O, tekerlekler üzerindeki ölümdür. O, Detroit’te, bir otomobil üretim hattının üzerinde doğmuştu. Ancak sıradan bir otomobil değildi. Kaportasının altında, şeytan yeniden doğmuştu. Adı Christine’di, kırmızı ve beyaz renkli, 1958 model bir Plymouth Fury; ama gerçekte standart aksesuarlarının altında yoluna çıkan herkesi yokedecek tüyler ürpertici, tatminsiz bir arabaydı. 17 yaşındaki Arnie Cunningham’ı (Keith Gordon) baştan çıkardı. Onun mutlak ve sorgulanamaz itaatini istedi ve yabancılar işlerine karıştığında, onlar Christine’in kontrol edilemez gazabının kurbanları oldular…


Gönül rahatlığıyla söylenebilir ki, bir çok insanın 1958 model Plymouth’lara – dolayısı ile de klasik Amerikan otomobillerine - olan tutkusu Christine ile başlamıştır. (En azından benimki öyle) Stephen King tarafından kaleme alınan ve daha sonra usta John Carpenter tarafından sinemaya uyarlanan bu korku hikayesinde, Christine adı verilen 1958 model Plymouth Fury’nin sahibini kontrol altına almaya çalışması ve bu uğurda önüne çıkan her şeyi yıkıp mahvetmesi anlatılıyor.


Keith Gordon’un canlandırdığı Arnie Cunningham, arkadaşlıklar ve flört konusunda pek de başarılı olamayan sünepe bir liselidir. Asosyal, kalın çerçeveli gözlükler takan Arnie, son sınıfın ilk gününde, sınıfın kabadayısı Buddy Repperton’un elinden zor kurtulur, ancak kısa süre sonra, Christine lakaplı, çürümeye terk edilmiş 1958 Plymouth Fury model bir otomobil şeklinde karşısına çıkan çok daha büyük bir kötülüğün pençesine düşer. Korkunç bir mazisi olan arabaya hayran kalan Arnie ailesinin tüm itirazlarına karşın Christine’i satın alır ve restore etmeye koyulur. Bir süre sonra bu hobisi saplantıya dönüşür. Zamanla Christine’nin kaportasının altındaki gerçek güç ortaya çıkmaya başlar ve bu durum görünüşe göre bir zamanlar herkesin dışladığı Arnie’ye popülerlik ve cazibe kazandırmaktadır. Gerçekte ise, otomobil onun ruhunu ele geçirmektedir. İntikam ateşiyle dolu Christine, kendisiyle Arnie arasına girmeye çalışan herkesi şiddetle saf dışı bırakmaya adeta yemin etmiştir..


Eleştirmenler bu filmi Carpenter’ın tarzına çok fazla yakıştıramasalar da, yönetmenin filmografisinde önemli yere sahip bir film ‘Christine’..Gerilimi yüksek ve izlenmesi oldukça keyifli. Ayrıca bugüne göre fazlasıyla klasik bir hikaye belki ama 1980′ler için canlanan, intikamcı, katil araba fikri oldukça orjinal. Stephen King ve John Carpenter gibi iki ustayı bir araya getirmesi bile filmi kült mertebesine eriştirmeye yetti.


Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, neredeyse iki düzine kadar 1958 model Plymouth Fury (ki bunlar içinde sonradan Fury’e dönüştürülen çift kapılı, üstü kapalı Belvedere ve Savoy da vardır) sırf çekimler sırasında tahrip edilebilmeleri için yaklaşık on bin dolar harcanarak restore edilmiştir. Her ne kadar bu istatistikler bazılarını hayal kırıklığına uğratsa da, filmde harcanan bu arabalar gerçekte uzun zamandır unutulmuş olan 1958 Plymouth’u yeniden popüler hale getirmiştir. Film gösterime girdikten sonra 1958 model Plymouth yeniden gözde bir araç haline gelmiş ve dünyanın dört bir köşesinde Christine’in benzerleri türemiştir. Bunun sonucunda film ve Stephen King’in Christine’i kült yapıtlar arasında yerlerini almıştır. Bu sayede kaderi hurdaya çıkarılmak olan 57 / 58 model Pymouth’lar Christine sayesinde mutlak bir ölümden kurtulmuş oldu.Ayrıca Stephen King’in otomobil koleksiyonunda da bir 1958 Plymouth Fury olduğu biliniyor.


Bu bilgiler film dışıdır; 1958 Plymouth hastası biri olarak filmdeki otomobilden biraz bahsetmek istiyorum. Fury olarak lanse edilen Christine aslında 58 Plymouth Belvedere ile bir çok ortak özelliğe sahipti. Aracın dış tarafında bej renkle yazılmış ’58 Fury’ ibaresi veya yan taraftaki altın sarısı alüminyum süsleme ve öndeki ızgara Christine’de yoktu. Aracın iç dizaynı ise tamamen özel yapılmış olup, orijinal 58 Fury’den farklıdır. İki dört silindirli karbüratör, 350 inç küp Golden Commando V8 motor ise 1958 model Fury’de mevcut olmakla birlikte Belvedere ve Sport Suburbans modellerde de opsiyonel bulunmaktaydı. Christine’in özel boyanmış motorunda orijinaldeki altın rengi kanisterler yerine özel boyanmış krom kaplı hava filtre kanisterleri bulunmaktaydı. Christine’in 58 model Fury’i çağrıştıran tek özelliği 150 mph’lik hız göstergesiydi.


Devilboy



Kaynak: devilboy >>

0 yorum: