They Live

|

Yönetmen: John Carpenter
Senaryo: Ray Nelson, John Carpenter
Yapım: 1988, ABD Süre: 93 Dakika
Oyuncular: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster, Peter Jason, George Flower



… Doğduktan ölene kadar tepemize çullanan sahiplerimiz… Sahiplerimiz… Onlara aitiz, onların emrindeyiz, onlar bizim efendimiz. Uyanın!!! Onlar çevremizde, Onlar içimizde…


They Live “Yaşıyorlar” John Carpenter’ın The Fog, Escape From NewYork, The Thing ve Christine gibi başyapıtlarından sonra, düşüşe geçtiği söylenen yıllarında yaptığı bir film.


Filmimizin kahramanı Nada yaşadığı şehirde çalıştığı işyeri kapanınca işsiz kalır ve çantasını sırtına alıp yollara düşer. Gittiği her yerde iş bulmak için çabalayan Nada’nın şansı pek yaver gitmez ve kapılar bir bir yüzüne kapanır. Geceleri sokaklarda kalan kahramanımız bir inşaatın yanından geçerken yine şansını denemeye karar verir ve konuşma kabileyetinin (!) de yardımıyla inşaatta çalışmaya başlar. Nada’nın kalacak bir yeri olmadığını anlayan Frank isimli bir işçi Onu kendisiyle birlikte yaşadığı yere gelmeye ikna eder. Frank barakalardan kurulu ve maddi olarak son derece kötü durumda olan insanların ortaklaşa yaşadığı bir mahallede kalmaktadır.



Ülkedeki ekonomik kriz her geçen gün daha da büyür. İnsanların en büyük sorunu ve şikayetçi oldukları konu işsizliktir fakat ortada bunun dışında ters giden bir şeyler olduğu aşikardır. İnsanlar boş zamanlarını televizyon karşısında geçirirken televizyonda sürekli olarak bolluktan, zenginlikten bahseden, insanları yaşadıkları dünyadan uzaklaştıran, onları adeta hipnotize eden yayınlar yapılmaktadır. Televizyon frekanslarına girmeyi başaran bir adam ise sürekli olarak insanları büyük bir tehlikeye karşı uyarmaktadır. Bu adam kaynağı tespit edilemeyen sinyaller aracılığıyla insanların kontrol altında tutulduğunu iddia etmektedir. Peki insanları etki altında tutan ve aslında her şeyin kendi istedikleri gibi olmasını sağlayan bu varlıklar kimlerdir ve onlarla baş etmemiz mümkün müdür?


Nada rolünde profesyonel güreşçilik yapmış bir isim Roddy Piper yer alıyor. İri cüssesiyle her şeyin üstesinden gelebilecek gibi görünen “Rowdy”nin harika bir oyunculuk çıkardığını söylemek elbette imkansız ama bu rol için biçilmiş kaftan olduğunu da görmezden gelmek olmaz diye düşünüyorum.


Filmin göze çarpan en büyük eksikliği kuşkusuz bütçesinin kısıtlı olmasından kaynaklanan görsel efektlerdeki ucuzluk. Yaratıkların gerçek yüzlerinin göründüğü sahnelerin siyah beyaz olması herhangi bir sanatsal kaygıdan kaynaklanmıyor. Amaç oldukça ucuza kaçan makyajların belirginliğini azaltmak. Tabi bu şartlarda filmin değeri biraz daha artıyor.


Bu evrende yalnız mıyız sorusuna değişik bir bakış açısı getiren They Live, John Carpenter’ın aramızda dolaşan dünya dışı varlıklar konulu filmlerinden biri. Bir korku filmi sever John Carpenter’ın hiçbir filmini kaçırmamalıdır ama bu film içerdiği sosyal eleştiri ile de ayrı bir yeri hak ediyor.


Ömer Temizkan



Kaynak: devilboy >>

0 yorum: